Се известуваат сите кандидати кои изразија интерес за учество во обуката за Водичи во планина што ќе ја организира МАИВП во перидот од Јануари до Јуни 2018 година дека ќе бидат контактирани од страна на одговорните во МАИВП и ќе добијат Пријава за учество во обуката.

Пријавата треба да се пополни и скенирана да се прати на меил адресата на МАИВП (Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.) и на адреса на одговорното лице (Ристе Калинов - Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.).

Рокот за доставување на пријавите е 12 Јануари 2018 година.

konkurs uimla 2017Македонската асоцијација на интернационални водичи во планина објавува конкурс за обука на нови водичи во планина. Програмата за обука ќе се спроведува согласно со платформата за обука и работа на меѓународната организација на професионални водичи во планина - UIMLA.

Обуката ќе започне во Јануари 2018 година и ќе се одвива преку интензивни курсеви до Јуни истата година, за кога е предвидено да се организираат завршните испити.

На 16-ти и 17-ти Декември 2017 - та година во Хотел Спорт, дел од комплексот на хотел Бистра во Н.П.Маврово, а на иницијатива на МАИВП во соработка со Германското друштво за интернационална соработка ГИЗ, се реализира регионална средба на водичите во планина од Македонија, Албанија и Косово.

За време на генералното собрание на меѓународната унија на професионални водичи во планина - UIMLA, што се одржа од 7 до 12 Ноември во Намур, Белгија, беше едногласно усвоен позитивниот извештај од летната експертиза на техничката комисија на UIMLA, што беше спроведена во Македонија во Јуни оваа година.